Wat is een Paddenstoel eigenlijk?

Laten we beginnen met de vraag: Wat is een paddenstoel?

Een schimmel is een organisme waarvan het lichaam bestaat uit een massa van wortel-achtige onderwerpen, die elk slechts een cel dik zijn. U kunt dit zien op de foto aan de rechterkant, in de linker bovenhoek. Dit is wat een schimmel eruit ziet onder de microscoop. Laten we zeggen dat de schimmel groeit op houtsnippers of mulch, zoals de afgebeelde paddenstoel doet binnenshuis. De houtsnippers, het spul dat de schimmels eten, zijn de zogenaamde substraten. De schimmel groeit door het substraat, en verteert het als het vergaat.
Wanneer de schimmel van mening is dat hij genoeg is gegroeid en moet reproduceren, ‘stuurt’ hij een paddenstoel omhoog, net zoals een plant doet wanneer het zijn vruchten afwerpt. Als een paddenstoel gevormd is op de manier zoals je gewend bent, moet de onderzijde van de kap bedekt zijn met stralende blade-achtige structuren, genaamd kieuwen. Op deze kieuwen, produceert de paddenstoel miljoenen sporen. Deze zijn eigenlijk eencellige zaden; drie van hen worden getoond aan de bovenkant van het beeld, en zes aan de onderkant. Deze sporen zijn microscopisch kleine, zo klein dat ze mee worden genomen door de wind. Uiteindelijk (hopelijk), belanden ze op een geschikt substraat, om te groeien tot een andere schimmel.

Schimmel vruchten komen in alle maten en vormen voor, dus niet alleen de middelgrote “paddenstoel” body-type die je kent. En net als de vruchten van planten zijn er ‘dingen’ die we doorgaans niet zien als vruchten, zoals de gevleugelde vruchten van de esdoorn en beuken, schimmel vruchten zijn zaken die helemaal niet lijken op “normale” paddestoelen. In feite verwijzen we vooral naar schimmel vruchten als “vruchtlichamen”, dus niet te krijgen wanneer ze vermengd worden met die zoete dingen die groeien op de planten. Maar als een paddenstoel up is, zeggen we vaak dat de schimmel aan het ‘vruchten’ is, net zoals men zou zeggen tegen een plant.

Paddenstoel

Champignons

Conks in verhouding met een Paddenstoel

Bijvoorbeeld conks, die plat-achtige of hoefijzer vormige dingen die groeien vanaf de zijkanten van de bomen, zijn ook de vruchtlichamen van een schimmel. Deze hebben een aantal belangrijke verschillen ten opzichte van een paddenstoel, zoals hierboven afgebeeld.
Ten eerste van alles, de conks hebben geen kieuwen aan de onderzijde van het vruchtlichaam, ze hebben een laag van buizen. Deze kunnen worden gezien vanaf de zijkant als de neus is gesneden of opengebroken, zoals aan de onderkant en linkerkant van het beeld. Maar als je gewoon kijkt naar de onderkant van de neus, zal je net de monden van de buizen kunnen zien, zoals getoond links van het midden in het beeld. In deze visie zullen de buis monden net zo uit gaan zien als gaten, of poriën en om deze reden deze schimmels zijn vaak “polypores”, voor “veel-poriën” schimmels. Soms zijn de poriën een millimeter of twee over, maar vaak zijn ze zo klein (zoals met dit fomes) dat het nodig nodig is om heel goed te kijken (of met een hand lens) om te kijken in de poriën. Anders dan de onderkant, deze lijkt net op een stevige ondergrond.

Een ander ding dat anders is met polypores, is dat ze meestal lang mee gaan. Gewone champignons, plant vruchten, vervallen meestal snel. Polypores, aan de andere kant, blijven vaak aan de boom voor enkele maanden, en sommige van hen blijven in beginsel voor onbepaalde tijd en voegen een nieuwe laag toe elk jaar. Precies op de manier zoals een boom ringen toe voegt. Met deze fomes, ziet u de lagen van de groei op de kap, en aan de onderkant waar het weg is gesneden, kun je zien dat er lagen van de groei zowel in de bovenste schaal als in de buis laag. De witte laag op de rand van het vruchtlichaam is de enige die actief is en dit seizoen groeit. Sommige grote polypores zijn gevonden in twintig of dertig lagen!

De belangrijkste orgaan van de schimmel – – het deel dat de ondergrond verteerd – – heet een mycelium, en de draden zijn de make-up, genaamd schimmeldraden (HIGH-fee). Het vruchtlichaam van de schimmel is ook gemaakt van hyfen: de “vezels” in de stengel van een paddenstoel zijn opgebouwd uit schimmeldraden en lopen parallel aan de stevige steel. De kap van de paddenstoel is gemaakt van hyfen die zo strak met elkaar zijn verweven dat ze lijken op een vaste massa en zelfs een harde neus is opgebouwd uit schimmeldraden, die speciaal zijn versterkt met materiaal van de gastheer boom, zodat ze hard en houtig zijn.

De fomes in deze foto toont ook meer in detail hoe deze vruchtlichamen hun sporen dragen. In de buizen, grote bel-vormige cellen, genaamd basidia vorm. De basidia groeit naar vier punten naar de top, als een kroon. Van elk van deze punten (de zogenaamde sterigmata) groeit een spoor. In het centrum van de fomes zie je een van de stoere, parallel hyfen die deel uitmaakt van de neus. De borrelen hierboven zijn van de basidia, waarvan er twee zijn gegroeid op sterigmata en sporen. Op een gegeven moment tijdens het vruchtvorming seizoen, zijn er altijd een paar basidia die sporen groeien, een aantal dat al hun sporen geschoten hebben, en een aantal die niet zijn begonnen nog het proces. De laag van de bubble-vormige cellen waar dit allemaal gebeurt is wel de hymenium.

Je moet niet denken dat alle polypores hard zijn, of dat alle polypores met kleur zones jaren lagen blijven opstapelen. De Turkeytail is een veel voorkomende polypore, je hebt deze waarschijnlijk gezien in het bos, zonder te weten wat het was. Het groeit in een seizoen en is dun en leerachtig, in plaats van hard en houtig. De zones worden gevormd in een enkele uitbarsting van groei (verschillend gekleurde in elk), veeleer dan het resultaat van de jaarlijkse lagen die op elkaar stapelen.

Normale paddenstoel vruchtlichamen

Er is zelfs een groep van schimmels die “normale” champignonvormige vruchtlichamen organen hebben en groeien op de grond, maar hebben poriën onder de kap, zoals een polypore. Deze paddestoelen worden genoemd eekhoorntjesbrood. Enkele van de meest gewaardeerde eetbare paddenstoel in de wereld, zoals de beroemde porcini, is de eekhoorntjesbrood.

Paddenstoel

Champignons


Op de foto hierboven zie je de buis monden (poriën) in de gekapseisde paddenstoel aan de linkerkant. En door het snijden in de kap van de paddenstoel laat je de lengtes van de buizen in het profiel.
Kijken naar een dwarsdoorsnede van een buis onder de microscoop, dan zien we (net als bij een polypore) basidia met hun sporen (een reeds afgeschoten zijn en blijft met slechts haar “kroon” uitsteken) uit te steken in het binnenland van de buis.

Dit betekent tot uitputting van het vormen van schimmel vruchtlichamen. Er is bijvoorbeeld een hele andere phylum van schimmels die hun sporen in het inwendige van slijmbeurzen genaamd ascii, in plaats van op basidia. Deze schimmels, genaamd Ascomycetes, zijn eigenlijk talrijker dan de meer bekende Basidiomycetes, en hebben meer soorten. Morilles, truffels, en de meeste korstmossen zijn slechts een paar van de Ascomycetes die je kan hebben gehoord. Ook basidia hebben andere vormen naast de eenvoudige “bubble” die we hier hebben laten zien. Een van de weinige dingen die zeker is met het werken met paddenstoel, er is altijd meer te leren.

Als bonus zal ik jullie een paar tips geven m.b.t. het eten van champignons als snack! Sinds de laatste jaren komen er steeds meer varianten van snacks waarvoor champignons gebruikt worden. Je zoude champignons kunnen gebruiken tijdens verjaardagen, een simpel voorbeeld, snij de steel eraf en maak de champignon goed schoon. Vul de ‘hoed’ daarna met een lepel pesto o.i.d. en gooi er op het laatst wat mozzarella overheen. Zet het in de oven en je bent klaar! Andere simpele ingrediënten voor bij de champignons/paddenstoel zijn bijvoorbeeld bladerdeeg, kippenlever, noodles.