Je eigen champignons kweken

Kweek je eigen champignons

Mycologische achtergrond

Champignons zijn de reproductieve lichamen gevormd door bepaalde schimmels. Net als de appel in een boom, champignons zijn de “vruchten” van deze schimmels. Het werkelijke organisme dat de paddenstoel produceert heet mycelium, een strenge massa witte cellen in een groeiende substraat, dat kan een dode boomstronk of een levende boom of in de grond zijn. Onder de juiste omstandigheden zal het mycelium paddenstoelen produceren die miljoenen sporen introduceren in het milieu voor verdere uitbreiding van het soort. Veel van deze paddenstoelen zijn eetbaar en sommige kunnen gemakkelijk worden verbouwd.

Champignons worden ingedeeld in drie typen, afhankelijk van hun groeiende kenmerken.

Parasitaire paddenstoelen vallen normaal een levende boom aan en uiteindelijk doden ze de host(boom). Zij kunnen ook groeien op dode bomen, maar waarschijnlijk begonnen ze te groeien terwijl de boom nog leefde.

Waarom kweek je eigen champignons?

Sommige mensen zijn fervente jagers en paddenstoelen kunnen behoren tot verschillende mycologische clubs. Deze mensen gaan op uitstapjes en op het juiste moment van het seizoen kunnen ze mee naar huis nemen morieljes, cantharellen en andere eetbare soorten. De meesten van ons hebben echter hun toevlucht gezocht tot de supermarkt voor onze paddenstoel en helaas leid de gemiddelde supermarkt aan ernstig gebrek aan kwaliteit en variatie. Dit wordt steeds beter daar we regelmatig witte champignons, oesterzwammen, en vaker nu shii-take hebben. Helaas is de kwaliteit van de oester-en shii-take meestal slecht als gevolg van verkeerde opslag en een te trage omzet van consumenten wegens onbekendheid met deze soorten. In Japan bijvoorbeeld de volgende rassen zijn beschikbaar, zelfs in de meest kleine supermarkten, Shii-take, Shiimeji, nameko, Maitake (Hen of the Woods), Auricula Auricularia. wit en bruin. Door het kweken van je eigen champignons krijgt u een kwalitatief goed product op de piek van versheid, vrij van chemische toevoegingen, en je kunt experimenteren met veel soorten die niet commercieel verkrijgbaar zijn.

Dus, hoe begin je met paddenstoelen?

De eenvoudigste manier is om een kit te kopen of een ingeënt log van een gerenommeerde leverancier, volg de instructies en geniet van een paar oogsten van champignons. Typische kits die beschikbaar zijn, zijn Shii-take en verschillende Oyster soorten. De selectie van soorten in kit vorm is beperkt, dus als je geïnteresseerd bent in enkele van de meer exotische paddenstoelen is de enige oplossing om uw eigen kit te maken.

De procedures voor de teelt van champignons zijn als volgt (De gebruikte voorbeelden zijn de meest voorkomende paddenstoelen, die een hoog bewezen succes hebben. De technieken die echter wel van toepassing zijn op alle saprofytische paddenstoelen, en variaties voor het succes van verschillende soorten ontwikkeld op basis van experimenten.) . Het basisconcept in de teelt is om te beginnen met een beetje mycelium en om dat mycelium massa uit te breiden tot het punt dat het genoeg volume heeft en opgeslagen tot energie om de laatste fase van de paddenstoel reproductieve cyclus, dat is de vorming van vruchtlichamen of ondersteuning paddenstoelen. Om dit te doen moet je ofwel sporen van een sporenprint of een verse paddenstoel hebben. Groeien de sporen en is de seksuele en reproductieve cyclus goed en vereist de combinatie van twee sporen naar een nieuwe individuele schimmel dan kun je reproduceren. Reproductie van een cultuur of een verse paddenstoel gaat d.m.v. ongeslachtelijke voortplanting, eigenlijk kloon je van een oorspronkelijk organisme. De sporen of een klein stukje van de paddenstoel of cultuur worden geplaatst op agar medium in petrischalen en het mycelium is uitgegroeid. Nadat het mycelium is gekoloniseerd in de petrischalen, meestal duurt dit ongeveer twee weken, wordt het overgebracht naar gesteriliseerde graan (rogge, tarwe, gierst). Het zal dan volledig koloniseren het graan (ongeveer 2-4 weken). Dit graan, zoals het nu genoemd wordt, kan dan gebruikt worden om meer graan te enten, voor een grotere hoeveelheid graan, of kan worden gebruikt om zaagsel te paaien, kits te maken of buitendeurse bedden in boomgaarden, tuinen of struik te inoculeren. Zaagsel wordt gebruikt om houten deuvel plug paaien te maken of om direct logs te enten en om buiten bedden te enten, is gemaakt door de overdracht van graan paaien en eerder gesteriliseerd hardhout zaagsel. Het mycelium wordt aangelegd door het zaagsel in ongeveer 3-4 weken, waarna het zal worden klaar gemaakt voor gebruik. Plug wordt gemaakt door de overdracht van verschillend zaagsel op gesteriliseerd hout en het mycelium te laten doordringen van de pluggen. De bovenstaande procedures moeten worden uitgevoerd in een steriele omgeving anders zal er een groot percentage van de besmetting blootgesteld worden aan schimmels en bacteriën. Ook de substraten gebruikt b.v. agar, graan, zaagsel en moet van tevoren worden gesteriliseerd om een vrije omgeving te creëren om het mycelium te laten groeien. Dus als je wilt om alles te doen dat vanuit het niets, moet je investeren in een basisuitrusting. Een schone ruimte, zoals een kast, of kleine badkamer zijn geschikt. Een sterilisator is een must, een High Efficiency Particulate Filter (HEPA) om te werken in de voorkant is ook bijna noodzakelijk, zelfgemaakte handschoen dozen kunnen ook worden gebruikt, maar zal lastig zijn bij de omgang met potten.

paddenstoel kweken

paddenstoel kweken

De investering in een eenvoudige “laboratorium”, kan oplopen tot een paar duizend euro. Paaien zijn meestal beschikbaar in graan, pluggen, en zaagsel en vormen van dezelfde mensen de kits. Opnieuw zal de variëteit worden beperkt tot een paar soorten, dus als je je favorieten wilde soorten wilt groeien zal je het meestal moeten doen vanaf het begin, tenzij je iemand kunt vinden die een “laboratorium” set-up heeft om op maat paaien voor u te vinden . Als u op maat uw paaien kunt maken, dan is een veel grotere selectie van paddo’s beschikbaar voor u om mee te experimenteren. Dit substraat kan worden gemaakt tot logs, boomstronken, zaagsel / houtsnippers mengsels, stro, karton, compost enz. Het belangrijkste om te onthouden is dat u uw schimmel kunt introduceren in een medium dat relatief vrij is van andere schimmels. De concurrentie tussen schimmels is hevig zodat u een voorsprong wilt geven, nadat het is gekoloniseerd kan de ondergrond het beste tegen de concurrentie. Als u wilt groeien op boomstronken of stronken, moeten deze vers worden gesneden, bij voorkeur ‘s winters, zodat het suikergehalte in het hout hoog is, dit geeft een eerste impuls aan het mycelium. Shii-take, Maitake, Enoki (Flammulina velutipes), die worden gekweekt op zaagsel, vereisen bijvoorbeeld sterilisatie van het medium, want in het begin kunnen ze niet goed concurreren met schimmels of bacteriën. Oester sp. en Stropharia vereisen slechts dat het medium wordt gepasteuriseerd, omdat ze ook echt andere organisme in hun levenscyclus verbruiken. Gewoon sterilisatie, betekent stoom sterilisatie in een autoclaaf bij 15 psi gedurende een paar uur of een bij atmosferische druk gedurende ten minste 12 uur. Pasteurisatie betekent het koken van het medium in water.

Buitendeurse log teelt

Vrijwel elk type hardhout logs kan worden gebruikt voor champignons. Commercieel is het meest voorkomende soort gekweekt op logs, shiitake. Dit is te wijten aan het feit dat de log teelt meestal duurder dan zaagsel teelt is en de shii-take geeft een hoger financieel rendement dan andere soorten paddenstoelen. Ook voor commerciële teelt is eik de voorkeur van hardhout, want het heeft een langere bewaartermijn dan schors dan andere soorten, zoals esdoorn, els, beuk enz. De schors houdt het vocht in het logboek en houdt concurrent schimmels er van af. Zodra de bast eraf is gevallen wordt de log wordt meestal nutteloos. Typisch eiken groeien een gemiddelde van 1 jaar per inch diameter van de logs, met andere woorden een vijf inch diameter van vier meter log zou vijf jaar moeten duren. Esdoorn aan de andere kant zal veel sneller gaan. Voor thuis champignonteelt is dit meestal geen belangrijke factor.

Vers gesneden winter logs hebben de voorkeur vanwege de grote hoeveelheid suikers in het hout. Logboeken die in de struiken liggen voor enige tijd worden waarschijnlijk bevestigd door een hele reeks van schimmels en incubatie van deze logs en hier zullen ze niet succesvol zijn. Logs worden geënt door het boren van een reeks van gaten 1,5 “diep verdeeld over de 5” uiteen in een reeks rijen ongeveer 4 ‘uit elkaar. De gaten worden dan gevuld met plug, zaagsel, zaagsel of spawn en werkt sneller dan de pluggen. Pluggen kunnen geplaatst worden in de gaten met de hand en aangetikt worden met een hamer. De gaten worden vervolgens afgedicht met gesmolten was. De wax voorkomt dat de spawn uitdroogt en sterft. Een nieuwere methode is zaagsel met een piepschuim backing. De stekkers worden handmatig ingevoerd in de voorgeboorde gaten, geen wax is nodig omdat de piepschuim fungeert als een damp en een besmettings-barrière. De logs worden dan gestapeld in de stronken onder een kunstmatige schaduw totdat het mycelium de hele log overneemt. Een goede lente regen zal meestal de logs in staat zijn om goed te produceren en om hen te dwingen kunt u eventueel een sprinkler gebruiken of ze in een watertank zetten. Het water is de stimulus die nodig is om te beginnen met het mycelium en de reproductieve cyclus. Nadat het vruchtlichaam van de logs wordt uitgerust voor een paar maanden en het water weer naar een ander gewas te wordt geproduceerd.

De technieken beschreven hierboven voor shii-take paddestoelen kunnen ook worden gebruikt om Tree Oyster, Monkey hoofd of pom pom paddestoel (Hericium erinaceum), Chestnut paddestoelen, en nog vele andere primaire decomposer soorten te kweken.